مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایهبررسی رقابت درون گیاهی در تخصیص مواد فتوسنتزی بین بنههای زعفران (Crocus sativus L.)تحت تاثیر سطوح مختلف آبیاری و کودهای آلیمحمود غلامی؛ محمد کافی؛ حمید رضا خزایی؛ حسین ابرقوئیدوره ۱۱، شماره ۱ ، فروردین ۱۴۰۲، صفحه ۱-۲۱https://doi.org/۱۰.۲۲۰۴۸/jsat.۲۰۲۳.۱۵۵۷۹۴.۱۳۲۳چکیده به منظور بررسی رفتار رقابتی بین بنههای زعفران، آزمایشی به صورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در یک مزرعه تحقیقاتی واقع در بخش چرخاب از توابع استان یزد طی سه سال به اجرا درآمد. کرتهای اصلی شامل سه سطح آبیاری (۱۰۰، ۷۵ و ۵۰ درصد نیاز آبی) و کرتهای فرعی شامل شاهد، ۱۰ تن در هکتار کود دامی و یا ۱۰ تن ورمیکمپوست ... بیشترمشاهده مقاله اصل مقاله ۷۸۲.۹۵ K
مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایهتحلیل و توصیف مهمترین عوامل زراعی مؤثر بر خلاء عملکرد مزارع زعفرانحمید رضا فلاحی؛ علیجان سالاریاندوره ۱۱، شماره ۱ ، فروردین ۱۴۰۲، صفحه ۲۳-۵۱https://doi.org/۱۰.۲۲۰۴۸/jsat.۲۰۲۲.۳۵۹۳۵۷.۱۴۶۸چکیده این پژوهش توصیفی بهصورت مصاحبه و تکمیل پرسشنامه (۱۲۵ عدد) در بین کشاورزان زعفرانکار شهرستان تربتحیدریه در سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰ انجام گرفت. هدف از اجرای این تحقیق توصیف مهمترین دلایل بالا بودن خلاء عملکرد مزارع زعفران از طریق مقایسه مهمترین عملیات زراعی مرتبط با زراعت این گیاه در بین سه گروه از کشاورزان (معمولی، ماهر و پیشرو یا خبره) و نیز ... بیشترمشاهده مقاله اصل مقاله ۷۵۳.۰۴ K
مقاله علمی پژوهشی کشاورزی و علوم پایهبهبود برنامهریزی آبیاری زعفران با استفاده از اندازهگیریهای میدانی و مدل سازی گیاهیامیر اکبری؛ علی نقی ضیائی؛ سید محمدرضا ناقدی فر؛ پرویز رضوانی مقدم؛ مهدی غلامی شرفخانهدوره ۱۱، شماره ۱ ، فروردین ۱۴۰۲، صفحه ۵۳-۶۹https://doi.org/۱۰.۲۲۰۴۸/jsat.۲۰۲۳.۳۸۶۵۷۸.۱۴۸۱چکیده زعفران یکی از ارزشمندترین ادویههای جهان به شمار میآید و باتوجه به ارزش اقتصادی بالا و نیاز آبی پایین، کشت آن در شرق ایران از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این پژوهش که در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد صورت گرفت، مدل اکواکراپ جهت شبیهسازی عملکرد گیاه زعفران با استفاده از اندازهگیریهای میدانی واسنجی ... بیشترمشاهده مقاله اصل مقاله ۹۰۲.۵۱ K
مقاله علمی پژوهشی زیست فناوری، ژنتیک و اصلاح نباتاتبررسی بیان برخی ژنهای مرتبط با ساخت آپوکارتنوئیدها در مراحل رشدی کلاله و تپال در زعفران زراعی و دوگونه وحشیمهدی حسنلو؛ محمدرضا عظیمی مقدم؛ سید علیرضا سلامی؛ احسان محسنی فرددوره ۱۱، شماره ۱ ، فروردین ۱۴۰۲، صفحه ۷۱-۸۵https://doi.org/۱۰.۲۲۰۴۸/jsat.۲۰۲۳.۳۸۷۸۹۷.۱۴۸۲چکیده زعفران زراعی Crocus sativus L. گیاهی دارویی، پرکاربرد و گرانقیمت بوده دارای مواد موثره مهم: کروسین، پیکروکروسین و سافرانال است که ویژگی های رنگ، طعم و بو به آن میدهد. جستجوی منابع جدید تولید کننده آپوکارتنوئیدهای مذکور اهمیت تحقیق روی آن را روز به روز آشکارتر میکند. از آنجایی که کشور ایران دارای گونه های وحشی دیپلوئید با ویژگیهایی ... بیشترمشاهده مقاله اصل مقاله ۷۱۰.۲۲ K
مقاله علمی پژوهشی علوم و صنایع دارویی و پزشکیاثر عصاره آبی کورم زعفران بر سطح گلوکز خون وآنزیمهای کبدی موشهای صحرایی دیابتی شده با استربتوزوتوسینمحبوبه ناصری؛ علیرضا رامندی؛ فرحناز محمدیدوره ۱۱، شماره ۱ ، فروردین ۱۴۰۲، صفحه ۸۷-۹۷https://doi.org/۱۰.۲۲۰۴۸/jsat.۲۰۲۳.۳۶۵۴۸۶.۱۴۷۱چکیده بررسی خواص فارماکولوژیک زعفران ومواد موثره آن باتوجه به کاربردهای بالینی و بهداشتی که در انسان میتواند داشته باشد، حائزاهمیت است. دیابت بیماری مزمنی است که با کاهش ترشح انسولین ناشی از اختلال در عملکرد سلولهای بتا در پانکراس یا افـزایش مقاومـتبه انسولین مشخص میشود. گرایش به درمان دیابت توسط داروهای گیاهی که دارای عوارض جانبی ... بیشترمشاهده مقاله اصل مقاله ۷۰۲.۹۷ K
مقاله علمی پژوهشی اقتصاد و بازاریابیبرآورد شاخص توسعه صادرات زعفران و عوامل مؤثر برآن مطالعه موردی: خراسان رضویسید حسین محمدزاده؛ علیرضا کرباسی؛ حسین محمدیدوره ۱۱، شماره ۱ ، فروردین ۱۴۰۲، صفحه ۹۹-۱۱۶https://doi.org/۱۰.۲۲۰۴۸/jsat.۲۰۲۳.۳۷۱۱۰۴.۱۴۷۶چکیده تجارب چندساله اخیر ایران نشان میدهد که تکیه اقتصاد به درآمد حاصل از فروش نفت خام، بیثباتی درآمد صادراتی را بهدنبال دارد.زعفران یکی از اقلام مهم صادراتی بخش کشاورزی و گیاهان دارویی است که در سالهای اخیر علیرغم افزایش سطح زیرکشت و تولید ، صادرات همپای آن رشد نداشته است. استان خراسانرضوی یکی از استانهای پیشرو در تولید ... بیشترمشاهده مقاله اصل مقاله ۶۴۳.۰۳ K